dinsdag 8 april 2008

Het spoorlijntje

Het spoorlijn, met een splitsing die nu weg is


Het spoor is gebouwd in 1928. Er heeft tijdens een jubileum van de Machinefabriek een locomotief ('De ooievaar') overheen gereden die in de fabriek was gemaakt (in 1904). Waarschijnlijk hebben er geen treinen meer over het spoortje gereden sinds 1989.
In 2004 kwamen er plannen om het lijntje op te breken, maar omdat het onduidelijk is van wie de rails zijn, is dit tot nog toe niet gebeurd. De grond onder de rails is van de gemeente, maar de rails zelf waren van de NS, tot de NS is opgesplitst. Nu is het niet meer duidelijk van wie de rails zijn. Railion is van mening dat Railned kan beslissen of een spoorlijn wordt opgeheven. 
Het enige bedrijf dat nog interesse in de lijn bleek te hebben was Transityre, een dochterbedrijf van Michelin banden. Dit bedrijf wilde het spoortje misschien in gebruik gaan nemen als er op andere vervoersmogelijkheden (vrachtverkeer) bijvoorbeeld gestaakt zou worden. Zij onderhielden het spoortje tot 2004 ook om de zoveel tijd, wat waarschijnlijk de reden is dat het spoor nog redelijk te zien is. In 2004 kwamen ze er echter achter dat op de kruising van de speelhuislaan met de konijnenberg asfalt tussen de rails is gestort, waardoor het spoor niet meer bruikbaar is voor wagons.


Geen opmerkingen: